Situatie Maluku, maandag 09-10-2000

 

Eiland Saparua

 

Zoals eerder vermeld is desa Sirisore Amalatu op zaterdag 7 oktober opnieuw aangevallen door laskar jihads afkomstig uit Pelauw, Kailolo,Hitu en Hila. 

 

De jihads hebben allereerst op dezelfde dag s'morgens ca.

10.00 uur (ambontijd), tot 4 x toe geprobeerd desa Ulath binnen te vallen, maar werden door de bewoners en de aanwezige militairen 

verhinderd. Die middag ca. 15.00 uur (ambontijd) hebben zij desa 

Sirisore Amalatu aangevallen, vanuit de bergkant. Men heeft de kerk en een aantal huizen met mortieren beschoten. Nadat de kerk in brand is gevlogen, lukte het de aanwezige militairen om de jihads weg te jagen.

 

Ca. 20 huizen zijn nu nog overgebleven. Bij de vorige aanval op 21-09 hebben de jihads 147 huizen vernield.

Bij de aanval op desa Sirisore Amalatu zijn geen doden gevallen, wel 3 zwaargewonden t.w. 

1. Marthinus patty (21)

2. Zeth Warela (44)

3. Pietr Ruhulessin (47)

Joseph Lekahena een bewoner uit desa Ulath werd tijdens het vissen door de jihads doodgeschoten. Men vond de perahubootje met het stoffelijk overschot.

 

Via de secretaris van MUI (moslim) is er gemeld dat er 5 gewonden zijn,waarvan de namen tot nu toe onbekend zijn, en 5 zijn tot nu toe vermist.

 

Eiland Haruku

 

De bewoners van moslim desa Rohomony hebben tientallen valkuilen 

neergezet op de weg van Haruku-Sameth naar de doesons, met het gevolg dat het afgelopen weekend slachtoffers zijn gevallen. Johannes Kiesya overleed ter plekke en 2 anderen zwaargewond.

De bewoners van desa Haruku-Sameth hebben eerder aan de TNI en POLRI verzocht de valkuilen weg te halen.

 

Eiland Seram

 

Willem Tuasun (43) en zijn vrouw Welvina Haumasse (42) afkomstig uit desa Rumakai, werden op donderdag 5 oktober dood aangetroffen in hun doeson dat aangrenst met desa Latuhualoi. Om tegenacties te voorkomen Extra wachtposten zijn inmiddels geplaatst bij desa Rumahai, Latuhualoi,Kamarian en Tihulale

 

Eiland Ambon

 

Op zaterdag 8 oktober werden op verschillende plaatsen bommen gegooid en mortieren beschoten in de omgeving van Mardika, Lorong Waititar (kodam Pattimura), Urimessing Karangpanjang, Kampong Kolam (batu gantong), Petak Sepuluh (mangga dua) en desa Suli.

 

Ambon, 09-10-2000

Paulien Joel-Parera

 

nb. Lekahena (orang Nusa Laut) is afkomstig van Ouw, getrouwd met ibu guru Tutpoly!!!