Capelle aan den IJssel, 26 oktober 2000. 

7.30 uur (ned tijd) 

 

Gisteren en vannacht is het op de eilanden Ambon en Saparua weer uit de hand gelopen. 

Ambon: 

 

In de regio Ambonstad is het gisteren erg onrustig geweest , er is getracht verschillende gebieden aan te vallen of zwaar te beschieten. 

De gebieden die zijn aangevallen zijn o.a.: 

- Gunung Nona (TVRI). 

- Benteng atas vanuit Pohon Manga. 

- Mardika 

- Wajame 

- Pohon Pule 

 

Er zijn bij Gunung Nona/Benteng Atas 12 Jihadstrijders aangehouden die volledig bewapend waren met zware militaire wapens zoals automatische geweren en mortieren, sommigen waren volledig gekleed in militaire kleding. 

 

In de baai van Ambon worden de christelijke boten tussen Galala en Gudang Arang constant beschoten vanuit o.a. de gebieden Poka/Rumah Tiga en Batu Merah. 

Momenteel is het nog steeds erg onrustig in de regio Ambonstad, er wordt nog steeds geschoten en men hoort nog steeds het afgaan van bommen. 

 

Saparua

 

Het christelijke dorp Ullath is vannacht (ambon tijd) aangevallen door Jihadstrijders en militairen. 

Momenteel is het nog steeds gaande in Ullath. Er zijn inmiddels aan de christelijke kant een aantal slachtoffers gevallen waaronder zeker een tweetal doden. 

De bevolking is het dorp Ullath al 1 a 2 dagen ontvlucht en er wordt nu stand gehouden door de mannen en jongeren die bijgestaan worden door Brimobleden en andere christelijke dorpen. 

Men kan vanuit Paperu, Haria en Saparuastad de rookwolken zien van huizen die in Ullath in brand staan. Men is bang dat er al veel huizen in Ullath zijn verwoest. 

Militairen zijn vanuit Ambon naar Saparua gestuurd om het conflict te beeindigen en de aanwezige bevolking te beschermen, maar volgens de verschillende informatiebronnen nemen de militairen deel aan het geweld en vallen zij het dorp Ullath gezamelijk met de jihadstrijders aan. 

Vanuit zowel het eiland Ambon als het eiland Saparua komt de noodkreet om Militaire Interventie door een neutrale macht (VN). 

 

Zij geven herhaaldelijk in de telefonische contacten aan dat de militairen niet te vertrouwen zijn en dat juist de militairen voortouw nemen in de geweldsuitbarstingen. 

De christelijke bevolking is op dit moment heel erg bang omdat er gebruik wordt gemaakt van zware wapens waar men geen weerstand aan kan bieden. Men leeft in grote onzekerheid. 

Meer nieuws volgt. 

 

Informatiecentrum "Maluku Tabakar"