GESCHIEDENIS ULLATH

 

Ullath ligt in de Molukken (momenteel nog een provincie van Indonesië) ook wel Maluku genoemd en is een dorp op een van de drie Lease-eilandjes ten oosten van Ambon namelijk het eilandje Saparua. De naam Ullath ontstond nadat zes oude "dorpen" van de bergen aan de kust gingen vestigen. De naam kwam overeen met de politieke geschiedenis tijdens het bewind van Italil Pattipeilohy in de bergen. Dit had ook te maken met de politiek van de Nederlanders, die toendertijd niet geliefd waren bij de bevolking. 

De naam of begrip Ullath komt van een woord in de streektaal van de Molukken, namelijjk "urat"en betekent fluorescerende of lichtgevende paddestoel. Het is een soort paddestoel, die licht af geeft in het donker. Deze paddestoel groeit groepsgewijs in het wild. De mens gebruikte, als hij geen ander verlichting heeft, deze paddestoel als verlichting in het donker en het schijnsel is voldoende om op korte afstand iets te kunnen zien.

Volgens overlevering onstond de naam Ullath, toen het dorp in het donker werd gebouwd. De bewoners hanteerden bij de bouw van het dorp de fluorescerende paddestoel als verlichting. Het dorp was tegen de ochtend gereed en op klaarlichte dag stond een compleet dorp met baileo, kerk, school en woningen. Naar aanleiding van deze djamur api kreeg het dorp de naam Ullath.

 

bron: dhr. R. Pattipeilohy-Nikijuluw, Djamur Api December 1998 nr 2/3

 

---------------------------------------------

 

Ullath is one of 17 villages on the island of Saparua in the province of Maluku, Indonesia. Ullath is located on the southeastern peninsula of Saparua along with Siri-sori Amalatu, Siri-sori Amapatti, and Ouw. It is most known for its cloves, fish, and sago. The current raja (or traditional village leader) is Raja Franklin Nikijuluw.

 

Ullath consists of an area that is 80 km2, and has a total population of 1,478 people, which makes it the 10th largest village on the island.

 

Religion:

The majority of the people living in Ullath are Protestant Christian and they are part of the Syaloom congregation of the Protestant Church of Maluku. There are also a few Catholic and Sunni Muslim families in Ullath.

 

Ullath is one of the original villages on the island and it is well known for its detailed records of the history of Maluku in general, including the fact that Ullath was the first village on the island of Saparu to be evangelized back in 1630, and was later followed by the village Booi.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Ullath (juli 2013)

 

 

---------------------------------------------


SAPARUA


Na Ambon is Saparua met 45.000 inwoners het dichtst bevolkte eiland van de Lease-groep. Het beschikt over een netwerk van verharde wegen, waar minibussen af en aan rijden. Het centrum van deze activiteit ligt bij de aanlegplaats van de veerboot in Haria, op ongeveer 5 kilometer van Saparua-stad. Ten oosten van dit dorp, dat midden op het H-vormige eiland is gesitueerd, vindt u het wonderschone helderwitte strand van Waisisil. Overal buiten Saparua-stad ligggen sagopalmen en kruidnagel- en nootmuskaatplantages. De kruitnageloogst duurt van augustus tot december.

 Op marktdagen, woensdag en zaterdag, bruist het anders zo slaperige stadje van activiteit. Verkopers arriveren al vroeg in de morgen, maar de bedrijvigheid bereikt pas zijn hoogtepunt rond 10 of 11 uur. Op de markt zult u de meest vreemde produkten tegenkomen, maar de sagopap en de rode palmsuiker zullen u bekend voorkomen. Verder is er een enorm gevarieerd aanbod overheerlijke gerookte vis. De lekkerste zijn komo, een kleine tonijnsoort, lalosi en sakuda. De verkoop vindt grotendeels plaats langs een van de hoofdstraten van Saparua, maar is ook een grote overdekte ruimte, die op regenachtige dagen overvol is. Ongeveer 8 kilometer van Saparua stad ligt het dorp Ullath.

 

Bron: Maluku de Molukken, uitgeverij Periplus Edition


---------------------------------------------


KAMPONG ULLATH


 Dorp Ullath bevindt zich tussen het dorpje Sirisori en kampong Ouw. Gelegen langs de kust en in het bezit van een tropisch woud. Voordat men Ullath binnenkomt moet je eerst door een grote witte poort. Middelpunt van het dorpje is de kerk en de baileo.

Toen de kerk van Ullath, genaamd "Syalom", gebouwd werd, hielpen alle inwoners van Ullath. Zand, stenen en koraalstenen haalden de inwoners zelf van het strand. Bamboe werd gehaald uit het woud. Hout  kregen wij ook van de inwoners van Boano. In het jaar 1973 was de kerk gereed en werd deze officieel geopend. In 1998 werd de kerk gerenoveerd.

 

Bron: Djamur Api December 1998 nr 2/3


---------------------------------------------