Sasi - regels van Ullath

 

Het sluiten en openen van een sasi-periode vindt plaats tijdens een adat-plechtigheid waarbij de sasi-regels publiekelijk en in de oude taal worden afgekondigd. De onderstaande tekst uit het dorp Ullath (Saparua) of. in de oude taal. Beilohy geeft hiervan een indruk.

 

Silloooooo Mese! Sillo mese tupa laouhaha. Sillo mese amanukuil. ­Nala lae hale amanukuil. Silta tuli silta wawau.

 

Deze sasi is van kracht. Deze sasi geldt boven alles tot in alle uiteinden van het dorp van het land tot op zee.

 

Bewoners van Beilohy!

Deze sasi omvat ons hele gebied. De zee en het bos zijn gesloten. Wie dit verbod overtreedt en door de kewang wordt betrapt moet worden bestraft wegens overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Jonge klapperbladeren. Je mag geen klapperblad plukken. Als je jong klapperblad plukt moet je bestraft worden wegens overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Bamboe. Bewoners of buitenstaanders mogen geen bamboe kappen. Als de kewang te weten komt wie bamboe kapt moet deze worden bestraft voor overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Durian en klapper. Je mag niet in de durian- en klapperbomen klimmen. Als je in die bomen klimt. moet je worden bestraft wegens overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Andermans eigendom. Kom niet in andermans tuinen en dusuns en verniel hun eigendom niet. Als je andermans eigendom vernielt legt de kewang straf op vanwege overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Vissen verdoven. Je mag geen vissen verdoven. Als je vissen verdooft en door de kewang wordt betrapt moet je worden bestraft wegens overtreding van de dorpsregels

 

Bewoners van Beilohy!

Trommels. De mannen mogen in het bos niet op gongs of trommels slaan want de kruidnagel staat in bloei.

 

Bewoners van Beilohy!

Jonge pinang. Pluk geen jonge pinang, laat staan om te verkopen. Als je ze plukt en door de kewang wordt betrapt moet je worden bestraft voor overtreding van de dorpsregels

 

Bewoners van Beilohy!

Trochus schelpen. Je mag geen trochus schelpen uit zee opduiken. Als je trochus schelpen opduikt en door de kewang wordt betrapt moet je worden bestraft wegens overtreding van de dorpsregels.

 

Bewoners van Beilohy!

Jonge -ananas. Je mag geen jonge ananas uit het bos halen. Als je jonge ananas meeneemt en door de kewang wordt betrapt moet je worden bestraft wegens overtreding van de dorps-regels.

 

Bewoners van Beilohy!

Als je sago wilt kappen ruim eerst twee tot vijf stronken op. Als de gekapte sago te jong blijkt. moet je bestraft worden.

 

Bewoners van Beilohy!

De jongeren mogen geen verboden overtreden. Als je de geboden overtreedt waar dan ook, het kewang-hoofd zal het weten.

Wie de rots omwerpt hem werpt de rots neer. Wie zich tegen de regels keert hem raken de regels.

 

Bron: Natuur en samenleving van de Molukken

Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers

2001